ПТП у Болгарiї. ППП у Болгарiї.

+359 897 600 600
info@sunreal.ua
banner
Останні Новини
Актуально
ПТП у Болгарiї. ППП у Болгарiї.

Отримання іноземними громадянами посвідки на проживання у Болгарії регламентується Законом про Іноземців (остання редакція вийшла 28.01.2011 р.).
 
Посвідка на тривале проживання у Болгарії (так звана ПТП) – її отримання  можливе  на підставі одного з пунктів Закону про іноземців в республіці Болгарія, стаття 24. Для отримання посвідки на тривале проживання особи повинні мати житло (власне, орендоване або надане третіми особами); обов'язкове мед. страхування; мати у розпорядженні достатно коштів, в розмірі не менш мінімальної місячної зарплати або мінімальної пенсії згідно з законодавством Республіки Болгарія на термін перебування.
 
Підстави для отримання посвiдки на тривале проживання, перераховані у ст.24, у пункті 1:
 

1. Особи, що бажають працювати за трудовим договором після отримання дозволу на роботу від Міністерства Праці та Соціальної Політики;
 
2. Особи, що здійснюють законну торгову діяльність у країні, в результаті якої забезпечується наявність не менше 10 робочих місць для болгарських громадян;
 
3. Іноземні фахівці, що перебувають у країні на підставі міжнародних договорів інших країн з Болгарією;
 
4. Особи, що мають основу для постійного проживання або такі, що уклали брак з іноземцем, що постійно проживає у країні;
 
5. Представники іноземних торгових компаній, зареєстровані у Болгарській Торгово-Промисловій Палаті;
 
6. Фінансово забезпечені батьки іноземця, що постійно проживає у країні, або болгарського громадянина;
 
7. Особи, що поступили на тривале лікування до оздоровчих установ та мають у розпорядженні достатньо коштів на лікування й утримання;
 
8. Кореспонденти іноземних засобів масової інформації, акредитовані в Республіці Болгарія;
 
9. Пенсіонери, забезпечені достатньою кількістю коштів та житлом у Болгарії;
 
10. Члени сім'ї іноземця, що отримав посвідку на тривале проживання;
 
11. Батьки та подружжя іноземних громадян, що отримали посвідку на тривале проживання на підставі статті 22 закону (особи з дипломатичним або консульським імунітетом);
 
12. Особи, що бажають здійснювати діяльність на вільній практиці після отримання дозволу від Міністерства Праці та Соціальної Політики;
 
13. Особи, що бажають вести негосподарську діяльність після отримання дозволу  від Міністерства юстиції та узгодження з міністерством Внутрішніх справ та головою «Національної Служби Безпеки»;
 
14. Особи, що отримали політичний захист відповідно до статті 25 Закону про боротьбу з людським трафіком;
 
15. Члени сім'ї болгарського громадянина.

 
Залежно від підстави претенденти на отримання посвідки на проживання повинні підготувати пакет документів. Далі вони подаються на розгляд у консульства Болгарії за місцем проживання. Документи можуть оброблятися впродовж 1 або 2 місяців, після чого при позитивному результаті кандидат отримує так звану візу Д, з якою необхідно поїхати у Болгарію та подати документи у відділ "Міграція" Міністерства Внутрішніх Справ, після чого йому буде видана особиста карта іноземного громадянина з правом перебування у Болгарії на півроку або рік, з можливістю подальшого продовження цього терміну.
 
 
Посвідка на постійне проживання у Болгарії (так звана ППП):
 
Надається іноземцеві, який перебував законно та без перерв у Болгарії у рамках 5 років до подання їм заяви на отримання посвідки на постійне  проживання. Періоди відсутності  від Болгарії не переривають періоду проживання і враховуються  при його обчисленні, коли вони складають менше 6 послідовних місяців і не перевищують в сумі 10 місяців за 5-річний період.
 
Для отримання статусу довгострокового проживання іноземець повинен надати докази, що має у розпорядженні на себе та членів своєї сім'ї достатньо коштів для проживання  у розмірі не менш мінімальної місячної зарплати або пенсії,  а також мати мед. страховку або страховку на термін перебування.
 
Іноземець, що отримав статус довгострокового проживання, отримує також і посвідку на довгострокове проживання в Європейському союзі. Цей дозвіл діє 5 років, після закінчення якого, він підновляється після надання заяви.
 
Підстави для отримання посвідки на постійне  проживання прописані в статті 25 Закону про іноземців.
 
Цей статус у Болгарії може отримати будь-який іноземний громадянин, що прожив на законній підставі впродовж 5 років у Болгарії у статусі ПТП, або що виконав одну з умов, перерахованих нижче. Помітимо, що статус ППП практично прирівнює Вас до громадянина Республіки Болгарія (за винятком виборного права).
 

1. Болгарське походження;
 
2. Укладення шлюбу з громадянином Болгарії або після 5 років спільного проживання у законному шлюбі з іноземцем, що має статус ППП;
 
3. Статус неповнолітньої неодруженої дитини болгарських громадян або іноземців, що постійно мешкають у країні, до його повноліття;
 
4. Статус батьків болгарських громадян, які забезпечують цим громадянам визначене законом утримання, а у разі усиновлення - за умови, що з дня усиновлення пройшло не менше 3 років;
 
5. Безперервне проживання на законній підставі у РБ упродовж останніх п'яти років, за винятком терміну денного навчання у ліцензованому учбовому закладі, коли зачитується тільки половина терміну; 
6. Особи, що інвестували суму, перевищуючу 1 000 000 левів, або збільшили свій капітал через придбання акцій болгарських компаній, облігацій, права на пайову власність у болгарській компанії, придбання інтелектуальної власності, тощо;
 
7. Особи, що вклали суму за пунктом 6 у болгарську ліцензовану кредитну організацію за договором довірчого управління на термін не менше 6 місяців;
 
8. Особи, що інвестували у болгарську торгову компанію, чиї акції не торгуються на регульованому ринку, суму не менше 6 000 000 лв.;
 
9. Особи, що народжені на території Болгарії та втратили болгарське громадянство (на підставі міждержавних угод по переселенню або за власним бажанням), якщо вони декларували бажання влаштуватися на постійне проживання у Болгарії;
 
10. Члени сім'ї болгарського громадянина, якщо вони знаходилися на території країни без перерви останні 5 років.

 
Компетентний орган при Міністерстві внутрішніх справ приймає рішення по заявi на надання вiдповiдного статусу у строк - до 3 місяців від подання.
 
Безумовно, питання отримання посвідки на проживання є одним з найскладніших. Закони постійно міняються, і  підстави, які були можливі ще минулого місяця, сьогодні вже зовсім не актуальні. Тому це питання ми рекомендуємо вирішувати з кваліфікованими юристами, які знають усі закони та поправки, і допоможуть знайти рішення саме для Вас!
 
Напишіть Ваші питання нашим консультантам та юристам, і ми дамо відповідь на них якнайскоріше
 

Для детальної інформації заповните форму
Інформація
Я приймаю Terms sunreal.ua
Подібні статті
09/07/2015 Вiзи у Болгарiю
У залежностіi від мети поїздки у Болгарію, існує декілька типів віз. Серед них:   Бізнес-віза;   Віза для неорганізованого туризму;   Віза для службових поїздок;   Транзитна віза;   Віза для приватного візиту;   Віза для власників...
09/07/2015 Громадянство в Болгарії
Громадянство Болгарії, безумовно, звучить привабливо. Все-таки з 2007 року ця країна увійшла до Європейського Союзу, а зовсім скоро її чекає вступ в Шенгенську угоду. Громадяни Болгарії можуть вільно подорожувати по Європі. Для когось болгарське громадянство - це своєрідна можливість іммігрувати далі в інші країни. Пр...
29/06/2015 Імміграція у Болгарію
Імміграція у Болгарію - один з найпопулярніших напрямів імміграції серед громадян СНД.   Причин дуже багато: споріднений менталітет, схожі мови, доброзичливе населення Болгарії, загальне історичне минуле. Притягає й те, що з 2007 року Болгарія є членом Євросоюзу, що забезпечує поступовий економічний розвиток кра...